31 Ιουλ 2015

Από εκείνα που τα διαβάζεις σιγά-σιγά, για να μη σου τελειώσει γρήγορα…

stalagmata

Όλα τα "άσχημα" πράγματα γινονται εύμορφα μέσα στην αγάπη. Γίνονται φωτεινά γιατί ο Θεός είναι φως και αγάπη. Αγάπη όχι χρηστική ή κατακτητική, αλλά κοινωνική και “αλτρουιστική”. Αγάπη που λειτουργείται στο πρόσωπο του σαρκωμένου Λόγου…».
«Σταλάγματα από τα κεραμίδια» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που εξέδωσαν οι εκδόσεις Εν πλω.
Συγγραφέας του, ο αγιορείτης ιερομόναχος Αντώνιος Ρωμαίος.
Σπάνια συναντά κανείς σε τόσο ευσύνοπτο λόγο, τέτοια ποιότητα νοημάτων και σημασιών.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν όχι θεωρητικές διερωτήσεις γεννημένες από διανοητικές διαδρομές, αλλά εσωτερικές ανησυχίες και προβληματισμοί, ποτισμένοι από τη χάρη του προσωπικού βιώματος.
Ο π. Αντώνιος Ρωμαίος επέλεξε να αποτυπώσει την εμπειρία του στο χαρτί υπό τύπον μικρών κεφαλαίων — λίγες αράδες το καθένα.
Έτσι, το βιβλίο θυμίζει (όχι μόνο στη μορφή, αλλά και στην ευθυβολία) τα πνευματικά αναγνώσματα της νηπτικής μας παράδοσης και της πατερικής γραμματείας.
Οι αναγνώστες θα συναντήσουν στα Σταλάγματα τον εαυτό τους, τις ανησυχίες τους, αλλά και τα πνευματικά κλειδιά μιας διεξόδου από αυτές τις ανησυχίες.
Θα ταυτιστούν με την άδολη ειλικρίνια των ανησυχιών του συγγραφέα, αλλά θα προχωρήσουν και ένα βήμα παραπέρα, μέσα από τις πνευματικές νουθεσίες του.
Οι νουθεσίες του αυτές είναι κατάφορτες από τη χάρη της αθωνιτικής παράδοσης, και οι διέξοδοι που προσφέρει είναι παραμυθητικές, παρακλητικές — σύστοιχες με τον τρόπο του Παρακλήτου, που επιδαψιλεύει ελπίδα και ζωή μέσα μας.
Η ύλη του βιβλίου είναι χωρισμένη σε ενότητες (με αρκετά μικρά κεφάλαια η καθεμία, όπως είπαμε).
Αξίζε να αναφέρουμε μερικές, για να πάρει ο αναγνώστης μια ιδέα: Περί πόνου, Περί θανάτου και ζωής, Περί ενσωματώσεως στο μυστικό σώμα του Χριστού, Περί σχεδίου του Θεού, Περί πνευματικού αγώνος, Περί προσευχής, Περί αγιότητος και χαρισμάτων, Περί μετανοίας κλπ.
Απ’ όλα αυτά, υποψιάζεται κανείς ένα λόγο χειρουργικής ακρίβειας… Πράγματι, ο αγιορείτης συγγραφέας, με την πολύτιμη σκευή της μακρόχρονης εμπειρίας πνευματικής πατρότητας που διαθέτει, επιχειρεί να εντοπίσει στις “χριστιανικές” συμπεριφορές, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις, ώστε με διακριτικότητα να τις στιγματίσει˙ και συνάμα, παλεύει να ανιχνεύσει τα ψίγματα της αληθινής χριστοήθειας, ώστε με σεμνότητα να τα αναδείξει.
Αξίζει τέλος να αναφερθούμε και στην εικαστική επιμέλεια του ζωγράφου Αλέκου Κυραρίνη: έργα λιτά, γεμάτα δύναμη και σεμνότητα διανθίζουν το βιβλίο, πλαισιώνοντας τα λόγια του π. Αντωνίου Ρωμαίου και δίνοντάς τους εικαστικές ανάσες.
Μια γόνιμη συνάντηση ομορφιάς και αλήθειας!
Πολύτιμο βιβλίο λοιπόν! Από εκείνα που τα διαβάζεις λίγο-λίγο, σιγά-σιγά, για να μη σου τελειώσει γρήγορα…
http://www.romfea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: