28 Οκτ 2019

Το ιερό εικόνισμα της Κυρίας των Αγγέλων στο Κιβέρι που συνδέεται με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


    Το ιερό εικόνισμα της Κυρίας των Αγγέλων  φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κιβέρι. 
Άνδρες πήραν μέρος στον  πόλεμο του 1940 από το χωριό μας, άλλοι γύρισαν ζωντανοί πίσω στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους, άλλοι έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Μετά από λίγα χρόνια, το 1948, όπως μαρτυρεί η χρονολογία που αναγράφεται στο κάτω μέρος του εικονίσματος, οι διασωθέντες εκ του πολέμου έδωσαν παραγγελία στο Άργος σε αγιογραφικό οίκο και έφτιαξαν με έξοδα δικά τους το εικόνισμα της Παναγίας για να τους θυμίζει την προστασία και τη σκέπη Της στο πόλεμο του 1940 αλλά και αυτούς που έπεσαν στις μάχες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τα ονόματα μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Κάποια είχαν γραφεί λανθασμένα αλλά εδώ τα έχουμε γράψει όπως τα γνωρίζουμε στο χωριό μας.
Διακρίνεται πρώτο το όνομα του Αθανασίου Τσώρου (πατέρας της Πρεσβυτέρας Μαρίας Τσώρου-Νταβέλου) ο οποίος υπήρξε ο πρωτοστάτης αυτής της ενέργειας (για την αγιογράφηση της εικόνας) αφού γύρισε από το μέτωπο ζωντανός.  Ακολουθούν αμέσως μετά των: Φώτη Φάσσου, Γεωργίου Τσακίρη, Δημητρίου Αδρακτά, Γεωργίου Χασάπη , Χρ. Καρκούλη, Κυρ. Γάτσου, Γεωργίου Γκίκα, Ιωάννου Μουρλούκου, Δημ. Κ. Αδρακτά, Σπυρίδωνος Μπούζιου, Ιωαν. Μανιάτη, Βασιλείου Τσαζή, Γεωργίου Ντούτσου, Νικολάου Τσακίρη, Ιωάννου Κρίγγου, Γεωργίου Θεοχάρη, Τρύφωνος Μουρλούκου, Κων/νου Σούρσου, Τρύφωνος Σταυράκη, Γεωργίου Μπόγρη, Ιωάννου Καρκαλάτου, Κων/να Φάσσου, Σταματίνας Μαρθάκη, Διαμάντως Βλαχιώτη, Μαρίας Γάτσου, Ελένης Τσώρου, Όλγας Βλαχιώτη, Βασιλικής Παπαδάτου, Παναγιώτας  Χασάπη, Παναγιώτας Μακρή. 

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα το εικόνισμα τίθεται σε προσκυνητάρι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ασπάζονται την Κυρία Θεοτόκο και να θυμίζει στις νεότερες γενιές πως οι παππούδες μας πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ! 
"Μνήσθητι Κύριε, πάντων των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροις του έθνους ημων αγωσι πατέρων και αδελφών ημών".


Ας δώσει ο Θεός να είμαστε πάντοτε άξιοι αυτής της ελευθερίας που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας!
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες. 

Εφημέριος Κιβερίου
π. Πέτρος Αθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άγιος Στυλιανός - 26 Νοεμβρίου

        Από μικρός, ενάρετος Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Ήταν ευλογημένος απ...