23 Νοε 2020

Η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος


(Από την συνομιλία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ με τον Μοτοβίλωφ)

— Πως μπορεί κανείς να αποκτήσει το Άγιο Πνεύμα; ρώτησα το στάρετς. Δεν μπορώ να το καταλάβω καλά αυτό.

— Η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος μοιάζει λίγο με το εμπόριο. Αποκτώ, σημαίνει μαζεύω, συγκεντρώνω, απάντησε ο στάρετς. Εσύ γνωρίζεις σίγουρα τι σημαίνει αποκτώ χρήματα. Ακριβώς αυτό ισχύει και για το Άγιο Πνεύμα. Σκέψου, λοιπόν, τη σημασία της λέξης «αποκτώ» με την κοσμική, τη γήινη έννοια. Οι άνθρωποι σκοπεύουν στην απόκτηση χρημάτων, τιμών, διακρίσεων και άλλων ανταμοιβών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα «κεφάλαιο» για την απόκτηση του οποίου αγωνίζεται ο άνθρωπος. Είναι όμως ένα «κεφάλαιο» αιώνιο, μοναδικό, αστείρευτο και ευλογημένο. Αποκτάται με τους ίδιους περίπου τρόπους, όπως το χρηματικό κεφάλαιο η τα διάφορα αξιώματα.

Γήινα εμπορεύματα είναι τα καλά έργα που γίνονται από αγάπη στο Χριστό και φέρνουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει σωτηρία. Κάθε καλό έργο που γίνεται στο όνομα του Χριστού φέρνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερο όμως απ’ όλα μας τη φέρνει η προσευχή, γιατί είναι πάντα στα χέρια μας σαν ένα εύχρηστο όπλο. Είναι προσιτή στον πλούσιο, στο φτωχό, στο σοφό, στον απλοϊκό, στο δυνατό, στον αδύνατο, στο γερό, στον ασθενή, στο δίκαιο και στον αμαρτωλό. Είναι μεγάλη η δύναμη της προσευχής. Περισσότερο από κάθε άλλο μέσο, είναι ικανή να μας φέρει το Άγιο Πνεύμα. Και βρίσκεται πάντα στη διάθεση του καθενός, θα είμαστε μακάριοι, αν μας βρει ο Κύριος άγρυπνους, εν προσευχή, μέσα στην πληρότητα των δώρων του Αγίου Πνεύματος.

Πηγή: Διακόνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: