5 Αυγ 2016

Παπα-Γιάννης: Ο ιερέας από την Αργολίδα που... σβήνει τις φωτιές

 papagiannis2


Σε μια εποχή ματαιοδοξίας, όπου η συνεισφορά και η επιτυχία μετριούνται μόνο με υλιστικούς όρους, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα ανάμεσά μας κάποιοι άνθρωποι που καθημερινά μάχονται για το κοινό καλό χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή. Που δίνουν σε όλους μας το παράδειγμα απλώς και μόνο με τη στάση τους.

papagiannis6
papagiannis4
papagiannis5
papagiannis3

Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει ένας πολύ ξεχωριστός ιερωμένος, ένας συντοπίτης μας που μέσα από τη δράση του χαρίζει απλόχερα τη βοήθειά του σε όποιον και όπου χρειάζεται. Ο λόγος για τον Πάτερ Ιωάννη Μυτροσύλη, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αργολικό, τον γνωστό σε όλους εθελοντή πυροσβέστη που φτάνει πάντα πρώτος όπου υπάρχει φωτιά και κυριολεκτικά... ξορκίζει τις φλόγες.
Πολλοί τον γνωρίζουν, του δίνουν συγχαρητήρια, τον ευχαριστούν, λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει σώσει περιουσίες, που μόνη του χαρά είναι να είναι ο κόσμος ασφαλής. Ο ίδιος άλλωστε δεν περιμένει να κερδίζει κάτι, πέρα από το ευχαριστώ του κόσμου που όμως γι' αυτόν είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Ο παπα-Γιάννης από όταν θυμάται τον εαυτό του, όπως μας λέει, ήθελε να κάνει αυτό που κάνει μέχρι σήμερα. Και γι' αυτό τον λόγο από πολύ νεαρή ηλικία πήγαινε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και έχει περάσει από κανονική εκπαίδευση, έχει δώσει εξετάσεις, έχει πάρει πιστοποιήσεις. Δεν έχει να ζηλέψει, δηλαδή, τίποτα από έναν επαγγελματία πυροσβέστη.
Ξεκινώντας τη δράση του πριν ακόμα χειροτονηθεί, συνεχίζει πλέον και με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αργολίδας, Νεκταρίου, ο οποίος του έχει δώσει την άδεια να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του και φέτος κλείνει ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα χρόνια κατασβέσεων. Με τον βαθμό πλέον του Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη, είναι ο μόνος ιερωμένος στο Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Ο απλός κόσμος δείχνει την αμέριστη εκτίμησή του προς το πρόσωπό του, αφού βλέπει έναν άνθρωπο της Εκκλησίας να αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του προς τους συνανθρώπους του. Γι' αυτό και κατά καιρούς πολλοί τον στηρίζουν και κάνουν δωρεές για να ενισχύσουν την προσπάθειά του.
Αποτέλεσμα; Να έχει το δικό του πλήρως εξοπλισμένο αγροτικό όχημα, το οποίο διαθέτει βυτίο νερού, αντλία και σωλήνες. Με αυτό τρέχει όπου υπάρχει πύρινο μέτωπο σε όλη την Αργολίδα, πολλές φορές προλαβαίνοντας ακόμα και τα πυροσβεστικά οχήματα.
Πολλές φορές κάθεται στο ξεκλήσι του Αϊ Γιώργη στο Αργλολικό, του οποίου η τοποθεσία έχει προνομιακή θέα σε όλο τον κάμπο και μόλις δει φωτιά βάζει μπρος το αγροτικό και τρέχει στο καθήκον.
Ακόμα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πολλάκις εκφράσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό της απέναντι στο έργο του Παπα-Γιάννη και τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο δράσης του και τον έχει τιμήσει για τις υπηρεσίες του, παραχορώντας του και την κατάλληλη πυροσβεστική στολή, την οποία φορά πάντα κάτω από το ράσο την ώρα της μάχης με τις φλόγες.
Ο ίδιος μέσα από το Argonafplia.gr νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο στους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ναυπλίου και Άργους, όσο και σε όλους τους υπαλλήλους και εθελοντές για την αμέριστη βοήθεια και τη μεγάλη τους συνεισφορά.
Προτρέπει μάλιστα όλο τον κόσμο να βοηθήσει εθελοντικά σε αυτή τη μεγάλη και απαιτητική μάχη με τη φωτιά και μας καλεί να σεβαστούμε το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας, γιατί το έχουμε χρέος ως άνθρωποι.
Παπα-Γιάννη σε ευχαριστούμε.

Κείμενο: Μάνος Παπαδάκης
Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Ευσταθιάδης
 www.argonafplia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: