14 Μαΐ 2021

Οι Άγιοι Πατέρες για τη Θεία Κοινωνία



-Τόλμη και ασέβεια δεν είναι:το να προσέρχεσαι στην Θεία Κοινωνία συχνά. Τόλμη  και ασέβεια είναι: το να προσέρχεσαι αναξίως.

-Χρόνος προσελεύσεως είναι η καθαρή συνείδηση. Ούτε αυτοί που κοινωνούν μία φορά το χρόνο ούτε αυτοί που κοινωνούν πολλές φορές, αλλά εκείνοι που κοινωνούν με καθαρή συνείδηση και άμεμπτη ζωή.  

                                                         Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

-Το ιερό και Πανάγιο Σώμα του Κυρίου μας, όταν καλώς και αξίως μεταλαμβάνεται, εις τους πολεμούντας  γίνεται όπλο, εις τους αναχωρούντας  από τον Θεό επαναστροφή, τους ασθενείς δυναμώνει, τους υγιείς ευφραίνει, τις ασθένειες ιατρεύει, την υγεία διαφυλάττει. Διά της Μεταλήψεως ευκολότερον διορθούμεθα, εις τους πόνους και εις τας θλίψεις γινόμεθα πλέον μακρόθυμοι και υπομονητικοί, εις την αγάπην θερμοί.

                                                          Άγ. Γρηγόριος Θεολόγος

- Όπως η λίγη μαγιά  -κατά τον Απόστολο- όλο το ζυμάρι κάνει όμοιό της, έτσι και το θυσιασμένο Σώμα του Θεού, όταν το δεχτούμε μέσα μας με πίστη και με καθαρή καρδιά, μας μεταβάλλει ολόκληρους.

                                                          Άγ. Γρηγόριος Νύσσης

-Μεταλαμβάνοντας τα Τίμια Δώρα, γινόμαστε Χριστοφόροι, διότι το σώμα και το αίμα του Κυρίου γίνεται ένα με το σώμα και με το αίμα μας.

                                                        Άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων

-Ζωή είναι ο Χριστός. Ζωή του κόσμου είναι ο Χριστός. Μπορεί  ποτέ να παίρνει μέσα του άνθρωπος την Ζωή, και να μη γεμίσει ζωή;

                                                         Άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων

-Με τη θεία Κοινωνία απολαμβάνουμε την αιώνια ζωή. Απορρίπτουμε την φθορά. Ενώνουμε τον εαυτό μας με τον Αθάνατο που έγινε θνητός, σαρκικός για τη σωτηρία μας.

                                                           Συμεών Θεσσαλονίκης

-Με τη Θεία Κοινωνία, δεν παίρνουμε μερικά μόνο δώρα του Αγίου Πνεύματος, αλλά δεχόμαστε τον ίδιο τον Αναστημένο Κύριο, τον μεγάλο ευεργέτη μας. 

                                                           Νικόλαος Καβάσιλας

-Τα Άχραντα Μυστήρια τον καλόν τον φωτίζουν και  τον κάμνουν ωσάν Άγγελον. Ομοίως  και τον αμαρτωλόν πάλιν τον σκοτίζουν και τον κάμνουν ωσάν τον Διάβολον.

-Ανίσως και ημείς θέλωμεν να ωφεληθώμεν από τα Άχραντα Μυστήρια ωσάν τους ένδεκα Αποστόλους τουςκαλούς, και να μη βλαφθώμεν ωσάν τον Ιούδαν τον κακόν, να εξομολογούμεθα καθαρά και να κοινωνώμεν με ευλάβεια, με φόβον και τρόμον, και τότε θα φωτισθώμεν. Ει δε και πηγαίνομεν ανεξομολόγητοι, μεμολυσμένοι με αμαρτίας  και τολμώμεν να λαμβάνωμεν τα Άχραντα Μυστήρια, βάνομεν φωτιά και καιόμεθα.

                                                           Άγ.Κοσμάς ο Αιτωλός 

-Το παραδοθέν παρά του Κυρίου μυστήριο της θείας ευχαριστίας είναι το ανώτερο όλων των μυστηρίων, είναι το θαυμασιότερο των θαυμάτων, όσα η δύναμη του Θεού εξετέλεσε είναι το υψηλότερο εξ όσων η σοφία του Θεού επενόησε. Είναι δε και το τιμιότερο όλων των χαρισμάτων, όσα η αγάπη του Θεού εχαρίσατο στους ανθρώπους, διότι τούτο υπερέχει όλων των άλλων κατά την αριθμητική υπερβασία των όρων της φύσεως.

                                                           Άγ. Νεκτάριος Πενταπόλεως 

 

Ἐμάχοντο οὖν πρὸς ἀλλήλους οἱ Ἰουδαῖοι λέγοντες· πῶς δύναται οὗτος ἡμῖν δοῦναι τὴν σάρκα φαγεῖν; εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ φάγητε τὴν σάρκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καὶ πίητε αὐτοῦ τὸ αἷμα, οὐκ ἔχετε ζωὴν ἐν ἑαυτοῖς. ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζωὴν αἰώνιον, καὶ ἐγὼ ἀναστήσω αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ.  ἡ γὰρ σάρξ μου ἀληθῶς ἐστι βρῶσις, καὶ τὸ αἷμά μου ἀληθῶς ἐστι πόσις. ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐμοὶ μένει, κἀγὼ ἐν αὐτῷ.  καθὼς ἀπέστειλέ με ὁ ζῶν πατὴρ κἀγὼ ζῶ διὰ τὸν πατέρα, καὶ ὁ τρώγων με κἀκεῖνος ζήσεται δι᾿ ἐμέ. οὗτός ἐστιν ὁ ἄρτος ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς, οὐ καθὼς ἔφαγον οἱ πατέρες ὑμῶν τὸ μάννα καὶ ἀπέθανον· ὁ τρώγων τοῦτον τὸν ἄρτον ζήσεται εἰς τὸν αἰῶνα.
                                                          (Κατά Ιωάννην 6,52-59)

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: