25 Μαΐ 2020

Ο Άγιος Παΐσιος επίκαιρος όσο ποτέ!!! Ευτυχώς, όχι για πόλεμο!

 Άγιος Παΐσιος: Η ανησυχία των νέων για την αποκατάστασή τους |

  "-Καλό θα' ναι να αποφεύγετε βιβλία και περιοδικά που ασχολούνται με εκκλησιαστικά θέματα. Έχουμε όλοι ανάγκη από μετάνοια. Ήρθε κάποιος και μου' λεγε ότι θα γράψει γράμματα στον Πατριάρχη, στους Δεσποτάδες για τούτο και για το άλλο. Με το σκοτισμένο του μυαλό νομίζει ότι θα σώσει την Εκκλησία. Εάν θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησία διόρθωσε τον εαυτό σου. Έτσι διορθώνεται και ένα κομματάκι της Εκκλησίας. Αν αυτό κάναμε όλοι, η Εκκλησία θα ήταν διορθωμένη.
    Διαβάζετε καλύτερα βίους αγίων που τονίζουν τη μετάνοια. Ειδικά οι αγράμματοι διαβάζοντας τη Φιλοκαλία ή δογματικά βιβλία κινδυνεύουν να πέσουν σε πλάνη. Να νομίζουν δηλαδή ότι είναι λίγο πιο κάτω από το Γρηγόριο το Σιναΐτη. Ενώ ένας που δεν ξέρει τι του γίνεται και ασχολείται με δογματικά θέματα, να γίνεται άγριο θηρίο και με δαιμονικό πείσμα να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός.
     Ας μην περιμένουμε να μας κατανοήσουν πνευματικά οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό. Να προσευχόμαστε όμως να τους φωτίσει ο Θεός. Αλλά και από χριστιανούς που έχουν κακότητα και εγωϊσμό μην περιμένουμε να τους πείσουμε. Όσο και να κοπιάσεις να τους βοηθήσεις να καταλάβουν την αλήθεια δεν θα τα καταφέρεις, γιατί δεν χωράει μέσα τους η αλήθεια".

("ΑΓΙΩΝ ΟΡΟΣ", Μητρ. Αργολίδος Νεκταρίου, εκδ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, σελ. 284-5)

Δεν υπάρχουν σχόλια: