26 Αυγ 2020

"Προσεύχεσαι και πας βολίδα στο Θεό", Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

                              Εκοιμήθη ο Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης | Πεμπτουσία


"Αγαπάς λοιπόν τον Θεόν; Τουτέστιν, θέλεις ν' αγαπάς τον Θεόν; Ό,τι δεις μιά, δυο, τρεις φορές, ότι σε δυσκολεύει στην πνευματική ζωή, καλό, κακό, συμφέρον, μή συμφέρον, πνευματικό, υλικό, ό,τι και αν είναι, δός του μια και πέταξέ το μακριά.

Δεύτερον, άρχισε να κάνεις προσευχή, μη σε νοιάζει το αποτέλεσμα. Εσύ άρχισε να κάνεις προσευχή, αυτό μόνο σου γυρεύει ο Θεός. Άρχισε να κάνεις προσευχή και απομάκρυνε από την ζωή σου κάθε τι που βλέπεις ότι μπαίνει στο μυαλό σου. Ό,τι μπαίνει, αρνήσου το, μην επιτρέπεις να φωλιάζει μέσα σου το πάθος. Πολύ πρακτικό δεν είναι;

Κάποιος επί παραδείγματι με ζητά να τον δω. Εγώ καθυστερώ να τον δω. Αν σκέπτεται πότε θα τον δω, μπορεί να κάνει προσευχή; όχι. Έτσι τα έχει κάνει ο Θεός, ώστε να είναι εύκολο κανείς να φθάσει στην αγάπη του. Διώχνεις κάθε εμπόδιο, προσεύχεσαι και πας βολίδα στο Θεό. Αν όμως το ένα θέλεις, το άλλου σου αρέσει, το τρίτο το επιθυμείς, το τέταρτο το αγαπάς,το πέμπτο συμφωνείς,τότε έχεις συντροφιά πολλές γυναίκες , ενώ φαίνεσαι να είσαι ανύπαντρος".

("Περί αγάπης", Ερμηνεία στον Άγιο Μάξιμο, Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: